Speeddejting kan gå till på olika sätt. Huvudsyftet att man ska hinna med att lära känna många personer under en kort tid och då alltså får en ”speeddejt” med var och en av personerna. Vanligen är det ett antal personer av båda kön som turas om att samtala med varandra under endast några minuter. En del föredrar denna typ av dejting då de anser att man snabbt märker om man kommer passa med den andra personen eller inte.

Målet med speeddejting är som med annan dejting att hitta en partner att ingå en relation med. Speeddejting kan vara på en seriös nivå där den anordnas av särskilda företag som är kompententa inom detta område. Det finns flera seriösa speeddejtingföretag i Sverige varav några är Speedd8.se och Up To Dejt. Det finns även speeddejting som en festlek i privata och mer lättsamma sammanhang.

Studier har visat att de flesta som speeddejtar gör sina val under de tre första sekunderna av mötet. Många gånger kan denna dejtingform vara orättvis då man inte lär känna en person särskilt bra under tre minuter. De kan ha massa egenskaper som kommer fram i ett senare stadium som kan vara negativa men självklart kan han eller hon även sitta inne med positiva egenskaper.