Idag är det många par som väljer att förlova sig. Förlovningens egentliga syfte är att handlingen ska leda till äktenskap men idag är det många som förlovar sig utan att gifta sig. I de fall då paret faktiskt vill gifta sig är de förlovade från det att ena parten har friat till dess att vigseln alternativt registreringen ar fullbordats. Enligt tradition växlar man förlovningsringar vid en förlovning och detta kan firas som en familjehögtid. Förlovningsringen ska sitta på vänster ringfinger.

Förr i tiden hette det att man trolovade sig och inte förlovade sig. Trolovning var ett löfte om giftermål som gällde enligt lag. De båda parterna lovade varandra trohet. Under 1900-talet infördes istället förlovningen som fungerade som en prövotid innan paret gifte sig för att se om de verkligen passade ihop.

Det är vanligt att det nyförlovade paret väljer att sätta in en annons i tidningen och enligt tradition skrivs kvinnans namn före mannens. Vid vigsel skrivs namnen i omvänd ordning med mannens namn först. En kvinna som är förlovad benämns som mannens fästmö medan mannen benämns som kvinnans fästman. Förlovning räknas som en inofficiell handling vilket betyder att det varken finns regler eller åldersgränser.

Eftersom det inte finns några bestämda regler för hur förlovningar får utföras kan paret välja att förlova sig vart som helst. Det kan vara på en plats som de båda tycker mycket om, under en exotisk resa, i en guldsmedsaffär eller vart som helst. En del par bestämmer redan innan att de ska förlova sig och kommer överens om det tillsammans medan andra förlovar sig helt spontant. Förlovningen kan ske med eller utan vittnen. Med familjen eller i samband med en stor fest. Valet är helt upp till er!